Hvordan få en hund som er rå på lek

Lek skaper fart og driv, og er i mine øyner et veldig verdifullt og nyttig (for ikke å nevne nødvendig) verktøy å ha i hundetreningen. Jeg kan nesten ikke se for meg å trene hund uten! For lekbelønning gir mange fordeler. Det skaper engasjement, styrker relasjonen mellom deg og hunden din, og er, sist men ikke minst, veldig gøy! I mange situasjoner er det også mye mer gunstig å bruke leke enn godbiter/mat.

En forutsetning for å bruke lek som belønning er at leken har en verdi for hunden. Hunden må ha lyst på den. Mange hunder har lek veldig naturlig i seg, og vi må bare trykke på de riktige knappene for å få leken til å bli bra. Andre hunder må vi jobbe mer med, men uansett kan lek utvikles og bli så bra at det kan brukes som belønning i trening. Hvis hunden din ikke har stor motivasjon i leken, vil den melde seg ut og ikke være interessert i å prøve å få tak i den på nytt. Da kan det kanskje være lurt å prøve en annen type belønning eller å investere mer i den leken dere har. Legg verdi i leken og skap mer engasjement. Det er først når hunden har stor motivasjon for å få leken, at den vil jobbe iherdig for å oppnå belønningen. Det er det vi ønsker! At hunden skal bli vill i blikket og ha en upåklagelig innsats når det er en sjanse for at leken kan komme frem. Lekutvikling kan du jobbe med på mange ulike måter, og i dette innlegget har jeg listet opp noen leksøvelser som har fungert veldig bra for oss.

F Ø R S T   O G   F R E M S T   –   H V I L K E N   L E K E ?

Hunder er veldig forskjellige og har ulike preferanser. Noen liker fluffy leker, andre liker leke med ball. Noen liker knas, noen pip. Ekte pelsleker (kjøp gjerne dyrevennlig) eller leker med fuskepels blir ofte en stor favoritt hos mange. Prøv deg frem! Om du ønsker å tenne mer lekelyst i hunden din, anbefaler jeg en litt lang leke (gjerne et langt tau, med f.eks. kaninskinn eller sau i enden). Mange hunder synes det er ekkelt å leke om vi bøyer oss over dem, eller har hendene for nærme ansiktet dens.

S L I K   K A N  D U   J O B B E   M E D   L E K U T V I K L I N G

Jaktlek – dra en leke langs bakken som hunden jager etter. Det er en fordel om leken har et langt bånd, slik at du kan bevege deg og ‘levendegjøre’ leken uten å måtte innta en truende kroppsholdning. Løp avgårde med leken etter deg, dra den gjerne hit og dit, og la den sprette litt langs bakken. Da tennes gjerne jaktinstinktet i hunden.

Klar ferdig gå – hold hunden i selen, kast leken et lite stykke foran dere og kappløp med hunden frem til leka. Kommer hunden først til leka, skryter du masse og leker sammen med hunden din. Kommer du først, tar du leka og har det gøy med den alene, før dere prøver igjen. Gjerne gir hunden litt opp før du kaster. Når hunden skjønner tegningen, kan du drøye tiden fra leken lander til du slipper hunden. Hunden lærer i denne øvelsen at den må gi alt og virkelig ta i for å klare å komme før deg (tips: ikke kast for langt i starten om du har en kjapp hund og vil ha sjansen til å vinne).

Drakamp – du og hunden kamper om å vinne leken. Når hunden gaper over leken og får et grep, kan du i starten forsøke å forsiktig nappe den bort. Hunden vil etterhvert holde leken med et fastere grep for å ikke miste den. Da kan du forsiktig skape motstand og dra leken mot deg i en jevn bevegelse. La hunden vinne leken når innsatsen hans er god. Vi ønsker at hunden skal være aktiv i drakampen, og at ikke fører skal ‘kaste hunden rundt’. Du finner raskt ut hvor mye/hvor lite du må gi av deg selv i drakampen. Med noen hunder må man være veldig aktiv for at hunden skal fortsette å være interessert, med andre kan man nesten være helt passiv. Pass på hundens nakke!

Utlagt belønning – lær hunden å jobbe med leke liggende på bakken. Noen hunder synes det er veldig kult å få løpe til en utlagt leke. Her er den en stor fordel om hunden har interesse for leken på forhånd, slik at farten ut er stor og det blir litt krevende for hunden å klare å jobbe sammen med deg. Hunden får trent på selvkontroll og lærer at det virkelig lønner seg å jobbe sammen med deg selv når fristelsene ligger som strødd på bakken.

F O R   V A N S K E L I G ?

Hvis hunden din ikke viser noen spesiell interesse for noen av øvelsene overfor, ikke gi opp! Det finnes mange veier til Rom! En mulighet du har, er å shape det inn. Klikk og belønn hunden med mat når den viser interesse for en leke du legger foran den. Etterhvert krever du mer – at hunden skal berøre, gape over, holde fast osv. Hunden blir da belønnet med mat for å leke med leken. En annen mulighet er å leke med maten, her er noen forslag til øvelser:

Jage godbit i hånd – hold en godbit i hånda, vis den til hunden og la hunden jage hånda di som du forflytter i rykk og napp. La hunden få godbiten når den forsøker å fa tak i den.

Bruk en leke med lomme – vis hunden at du putter pølse eller noe annet digg inni leken og lukker igjen. La hunden så jage og løpe etter leken, og belønn hunden med å åpne lomma og la den få spise godbitene når den gjør en innsats og viser engasjement for å få tak i den.

Kast en godbit i lufta – prøve å kaste strategisk slik at hunden må engasjere seg for å få tak i godbiten, og ikke bare stå og vente på at den treffer rett i munnen hans.

V E I E N   V I D E R E

Byttelek – ha en leke i hver hånd og lær hunden å bytte mellom de to. Hunden skal hele tiden ta den leken som er aktiv. Blir du passiv med den ene leken, er det et signal til hunden om at den skal slippe den og gripe den andre. Du kan hjelpe hunden med å holde langt nede på leken når den er passiv, og gjøre den andre aktiv. Ikke gi slippkommando, hunden skal selv velge å bytte. Skryt gjerne når hunden bytter og belønn med å leke med den leken han bytta til, før den blir passiv og dere bytter tilbake til den første igjen. I starten bør du bruke to like leker. Etterhvert kan du avansere med en leke med høy verdi og en kjipere leke.

Lek i ulike miljøer og med ulike forstyrrelser – gjør hunden din god på å være i ‘bobla’ når dere leker og ikke bry seg om det som skjer rundt. Lek i byen, og lek med andre hunder tilstede. Bruk fantasien!

Husk også å lære hunden en god slippkommando, å komme inn til deg med leken og selvkontroll rundt leker!

M A S S E   L Y K K E   T I L

Hvordan er din hund i lek?

Leave A Reply

* All fields are required