The master plan

H O W   T O   P L A N   Y O U R   S U C C E S S

Jeg blir veldig motivert av å ha mål jeg må strekke meg etter og en deadline. Jeg er veldig avhengig av å ha en strukturert plan og oversikt over det vi må trene på for å faktisk få trent målretta og for å vite hvordan vi ligger an. Jeg har ikke sjanse til å holde styr på alt inni hodet mitt, og i en treningsbok blir det bare rot. Derfor har jeg utviklet en treningsplan (inspirert av et bilde jeg så hos Siv Svendsen en tid tilbake), som er et ordentlig system på hva vi kan og hva vi må jobbe mer med. Det er inndelt i kategorier, temaer, øvelser/momenter/deler, og viser ved hjelp av farger hva som er fokus nå, hva som er i boks og hva vi ikke har startet på enda. Veldig gjennomtenkt og veldig oversiktlig. 

En liten forklaring på systemet

Lydighetsplanen til Mali er et sirkelsystem inndelt i hovedkategoriene ‘back to basics’, ‘and then’ og ‘konkurranseklar’. Innenfor hver av disse kategoriene finner man ulike temaer, som utgangsstilling, apportering og utholdenhet. Under der igjen finner man temaet enda mer oppdelt, hvor vi for eksempel innenfor apportering skal jobbe med hold fast, avlevering, opplukk og høyre-venstre dirigering. Når vi holder på å jobbe med temaet ‘apportering’ er det en stripe av sirkelen fargelagt med grønn tusj. Når et tema har blitt fargelagt, er det det som er i fokus og vi jobber med momentene under det temaet i den perioden. Da vet jeg alltid hva vi skal jobbe med, og vi gjør momentet bra før vi legger det litt vekk eller putter det inn i en øvelse. Og så kan vi begynne på et nytt tema. Akkurat nå jobber vi parallelt med fem ulike temaer; utgangsstilling, apportering, rundt, stå og avstand.

Utenfor denne grønne stripen er det en rekke små ‘bokser’ som hører til hvert moment innenfor temaet. Denne ruten kan fylles når jeg mener utførelsen er bra nok til at det kan settes sammen med andre momenter og puttes inn i kjeder. Det gir meg en fantastisk oversikt over hva vi kan. Hele denne sirkelen med små ‘bokser’ skal da helst fargelegges innen deadline’n vår som er 5. november, og hvis vi klarer det, så er det stor sjanse for at vi klarer å nå målet vårt; som er å gå et program vi er stolte av – med minimum 256 poeng / 1. premie. Alt henger sammen!

(Lydighetsplanen vår er forøvrig et A3-ark, som er tegnet for hånd med passar og linjal.)

Selve målene våre har jeg konkretisert enda mer, og skrevet ned på en egen side i lydighetspermen vår. I lydighetspermen har jeg også en oversikt over alle øvelsene i lydighet, regelverket for klasse 3 (siden det er fokus nå), viktige notater og en inspirasjonsside med sitater som skal gi motivasjonen og selvtilliten et ekstra boost. Planen er også å få inn en ‘rutine’ her, som skal få hodet og fokuset på riktig sted før stevne. Lydighetspermen skal med andre ord gjøre oss enda bedre!

Treningsloggen vår kommer i tillegg til treningsplanen, og den bruker vi til å kort notere ned status på det vi trente på, og eventuelt korte kommentarer på problemer som oppstod i treningen. Jeg kan også typisk notere ned hvor mange repetisjoner vi kjørte, avstand, eller hvordan Mali er i kroppen. Ting som er viktige. Jeg tror det var alt – spør om du lurer på noe.

Hvordan planlegger du hundetreningen?

4 Responses

 1. Rebecca Simonsen
  Svar
  21 september 2018 at 1:47 am

  Jeg er som du, jeg trenger en plan, og liker å ha struktur!
  Jeg må nok lage meg en slik sirkel selv, til Milo og jeg. (Når en bare vet hvor en skal begynne.. ?)

  Du er flink! Og den deadline skal dere klare! ??

  • beatetrohaug
   Svar
   21 september 2018 at 9:23 am

   Herlig! 😀 Skjønner ikke at folk kan klare seg uten en plan, jeg ? Jeg har så vidt begynt å tenke på agilityen for å lage en slik sirkel til Dis og Kina også, men det er så utrolig mye vanskeligere å dele inn og sortere der… Lydighet er så logisk i forhold ?

   Tusen takk! <3 Oh yes, det skal vi! ??

Leave A Reply

* All fields are required