10 tips til kjæredyrfotografering

. . .   F O R   N Y B E G Y N N E R E

Jeg tørr ikke engang tenke på hvor mange bilder jeg har liggende på pc’en og harddisken av hundene mine. Det er helt enorme mengder. Jeg synes det er så koselig og fint å forevige minner av de firbeinte, og jeg vil tro at jeg ikke er den eneste hundeeieren som mener dette. Å fotografere dyr er dog ikke alltid like enkelt, så i dag vil jeg dele mine fototips med dere for å få enda bedre bilder av kjæledyret ditt eller bli mer bevisst på valg du tar når du fotograferer. Jeg skriver «hunden» underveis i innlegget, men det kan helt klart brukes på alle typer kjæledyr.

1 .   B E L Ø N N   H U N D E N   D I N

Som i all annen hundetrening: belønn hunden din når den gjør noe bra. Det er ikke en selvfølgelig at hunden din skal stille seg opp og bli stående til du er ferdig med knipsingen, du må belønne underveis. Mine egen hunder vet (altfor) godt at det vanker en godbit eller tre om de velger å jobbe sammen med meg, heller enn å finne på andre ting. Dis elsker dessuten å bli løst ut til jaktlek. Du ser at forventningene stiger og ho får et veldig våkent og oppmerksomt uttrykk når ho tror det nærmer seg belønning. Gjør fotograferingen verdt det for hunden din!

2 .   J O B B   M E D   H U N D E N S   U T T R Y K K

Ofte ser man at hunder demper kamera og fotografen. Når hunden tilfeldigvis kikker på kamera, si bra og gjerne belønn. Gjør hunden din komfortabel med å sitte foran kamera og bygg opp forventninger om at det kommer en fantastisk god belønning etterpå. Jeg pleier også å lage noen rare lyder eller si ord de vet hva betyr for å få oppmerksomme uttrykk. Også generelt i hverdagen når de tilfeldigvis skakker på hodet eller har et sjarmerende uttrykk, kan jeg forsterke akkurat det. Etterhvert vil dette kunne tas med inn i fotograferingen.

3 .   L Æ R   H U N D E N   Å   B L I   –   P Å   F O R H Å N D

Selv om du kanskje tenker at du vil ta naturlige bilder av hunden din, hvor den holder på med tilfeldige saker, så vil du nok raskt se at en bli-kommando kan gjøre nytte for seg. Med en bli-kommando kan du spare deg for mye frustrasjon. Kommandoen kan du bruke både ved portrettbilder og hvis du ønsker å stille opp hunden din et spesielt sted, men også ved actionbilder. Da kan du f.eks. sette hunden din ett sted, gå i fra og så løse ut når du er klar med kameraet. Det er veldig greit om man skal fotografere hunden alene.

4 .   T E N K   L Y S

Lys er utrolig viktig. Se på hvor lyset kommer fra og hvordan du kan bruke det i bildene dine for å skape det uttrykket du ønsker. Minst like viktig er det å se på hvordan lyset faller på dyret du skal fotografere. Selv tar jeg helst bilder i overskyet vær eller når solen så vidt skinner gjennom skydekket, for å fotografere på en solskinnsdag synes jeg er helt forferdelig vanskelig. Lek med lyset og finn ut hva du liker.

4 .   G Å   N E D   P Å   H U N D E N S   N I V Å

Bilder i fugle- eller froskeperspektiv kan helt klart bli kult, men som en hovedregel blir bildene best i normalperpektiv (mener jeg). Det vil si at kamera er på høyde med dyrets hode eller kropp, noe som medfører at man gjerne må sitte på huk eller ligge på bakken. Personlig ligger jeg nok mer enn jeg står når jeg fotograferer dyr, det må til. Tips: skal du fotografere i snø, ta med et sitteunderlag så slipper du bli våt og kald på knærne.

5 .   B A K G R U N N E N   H A R   M Y E   Å   S I

Viktig, viktig! En uryddig bakgrunn med mange (og gjerne fargerike) elementer er ikke spesielt pent. Ved fotografering av dyr kan dessuten en blury bakgrunn gi en kul effekt og trekke fokus på selve hunden, i stedet for på alt annet. Dybdeskarpheten kan du stille på kameraet ditt.

6 .   K O M P O S I S J O N

Tenk på hva du ønsker å formidle med bildet ditt og plasser motivet (hunden din) deretter. Et midtstilt motiv vil gi et annet uttrykk enn et sidestilt motiv, og ved å ha dette i bakhodet kan du enkelt skape en følelse av ro og balanse i bildet ditt, eller det stikk motsatte.

7 .   V I N K L E R ,   A V S T A N D   O G   U T S N I T T

Beveg deg litt rundt hunden din når du skal ta bilder. Fra hvilken vinkel får du det beste bildet? Hvilken avstand bør du ha til hunden din og hvordan skal utsnittet være? Hva skal være med på bildet, og hva skal du kutte bort?

8 .   B L I   K J E N T   M E D   K A M E R A E T   D I T T

Dette er alfa omega i fotografering; du må kjenne kameraet ditt for å kunne ta gode bilder og endre innstillinger. En god start er å lære deg blender (lys), lukkertid (tid) og ISO (lysfølsomhet). Jeg anbefaler også å ta bildene i raw-format. Selv skal jeg ærlig innrømme at jeg har et stykke igjen før jeg føler jeg virkelig er på godfot med kameraet mitt, men det kommer seg.

9 .   R E D I G E R   B I L D E N E   D I N E

Det er utrolig hvilke forskjeller bare små justeringer kan utgjøre. Skaff deg et godt redigeringsprogram og utforsk mulighetene. Selv startet jeg med gratisprogrammet Photoscape, som man kan laste ned fra nettet, og synes det fungerte fint. Nå har jeg gått over til Photoshop. Et godt redigeringsprogram er i mine øyne en investering og en nødvendighet når man skal holde på med foto.

1 0 .   T A   M E D   E N   A S S I S T E N T

Å fotografere hunden alene er fullt mulig, men har du muligheten til å ta med en assistent, gjør det! Det gjør shooten litt enklere – og enda gøyere. Bildene blir raskt mer varierte og du kan få andre typer bilder enn du klarer å få til alene.

MASSE LYKKE TIL! 

 

Leave A Reply

* All fields are required